Philippe Ehlinger studeerde af als geneesheer aan de Universiteit Antwerpen in 1988 met grote onderscheiding, hij behaalde daarnaast volgende diploma’s: licentiaat in de tandheelkunde en  postgraduaat in bedrijfseconomie.
Hij schrijft momenteel een thesis over Egyptische kunst, als eindwerk voor  een graduaatsopleiding in de kunstgeschiedenis.
 
Dokter Ehlinger werd opgeleid door Prof Richter aan het Hôpital Universitaire et Cantonal de Genève op de divisie Maxillo-faciale heelkunde van de afdeling herstelchirurgie. Nadien was hij kliniekhoofd bij Prof Béziat (plastische en MKA-chirurgie) aan de Université Lyon-Nord.
Sedert 1997 is hij actief in zijn praktijk en in de GZA-ziekenhuizen waar de patiënten indien nodig worden opgenomen voor meer complexe behandelingen onder narcose.
Sommige behandelingen vinden nu eenmaal beter plaats in een ziekenhuis dan in een praktijk of een privé-instelling. De GZA ziekenhuizen zijn JCI-geaccrediteerd, indien mogelijk kan beroep gedaan worden op collega’s van alle mogelijke disciplines, er is een spoedopname en een anesthesie-wachtdienst 24/24 en 7/7. Veiligheid gaat immers boven alles.